Lussekatter czyli szafranowe kotki

dzien sw lucji

W krajach nordyckich obchodzimy jutro dzień Świętej Lucji. Z tej okazji pieczemy lussekatter czyli bułeczki z szafranem, który nadaje im pięknego, żółtego koloru.

Lussekatter to nazwa bułeczki w specjalnej formie (zobacz zdjęcie) pieczonej na dzień St. Lucia.

Przepis na 24 lussekatter.

Potrzebne:

1000 g maki

5 dl mleka

1 g szafranu (w zamian można użyć pól łyżeczki kurkumy)

150 g cukru

25 g drożdży

1 łyżeczka kardamonu

½ łyżeczki soli

1 jajko

150 g masła

Ustrojenie:

1 jajko do posmarowania

Rodzynki do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Mleko z masłem podgrzewamy.
  2. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy mleko z masłem i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  3. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoja wielkość około 40 min.
  4. Dzielimy na 24 kawałki i formujemy w literkę S.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na każdej bułeczce wkładamy po 2 rodzynki (oczy Lucji)
  6. Pieczemy w temperaturze 225 stopni, czas 10-12 min
  7. Wyjmujemy z pieca po około 5 min. Bułeczki z tego przepisu są delikatne i pyszne. Można je również zamrozić, choć najlepiej smakują tego samego dnia.
  8. Smacznego:)
  9. )kotki-szafranowe