Lussekatter czyli szafranowe kotki

dzien sw lucji

W krajach nordyckich obchodzimy jutro dzień Świętej Lucji. Z tej okazji pieczemy lussekatter czyli bułeczki z szafranem, który nadaje im pięknego, żółtego koloru.

Lussekatter to nazwa bułeczki w specjalnej formie (zobacz zdjęcie) pieczonej na dzień St. Lucia.

Przepis na 24 lussekatter.

Potrzebne:

1000 g maki

5 dl mleka

1 g szafranu (w zamian można użyć pól łyżeczki kurkumy)

150 g cukru

25 g drożdży

1 łyżeczka kardamonu

½ łyżeczki soli

1 jajko

150 g masła

Ustrojenie:

1 jajko do posmarowania

Rodzynki do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Mleko z masłem podgrzewamy.
  2. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy mleko z masłem i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  3. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoja wielkość około 40 min.
  4. Dzielimy na 24 kawałki i formujemy w literkę S.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na każdej bułeczce wkładamy po 2 rodzynki (oczy Lucji)
  6. Pieczemy w temperaturze 225 stopni, czas 10-12 min
  7. Wyjmujemy z pieca po około 5 min. Bułeczki z tego przepisu są delikatne i pyszne. Można je również zamrozić, choć najlepiej smakują tego samego dnia.
  8. Smacznego:)
  9. )kotki-szafranowe
  • Nie znałam ani zwyczaju, ani przepisu.

    • Reni Blog

      To bardzo ciekawa tradycja:)

  • Pierwsze słyszę, ale przepis brzmi pysznie.

    • Reni Blog

      Polecam:)

  • Ewelina

    Ciekawa jestem efektu końcowego.

    • Reni Blog

      Smakują prawie jak bułeczki mleczne:)

      • Ewelina

        W takim razie, spróbuję !

  • Małgorzata Jopek

    Ale prosty przepis, a wyglądają bardzo apetycznie! 😀

    • Reni Blog

      I takie sa, polecam! Czasem warto spróbować cos nowego;)

  • W Szwecji się nimi zajadałam! 🙂

    • Reni Blog

      W Szwecji dzień Świętej Lucji obchodzi się na wielka skale.

  • osobistastylistka

    Święta Łucja kojarzy mi się z kryminałami Camili Lackberg 😉 A bułeczki uwielbam, podobnie jak Skandynawię i jej zwyczaje 🙂 Pozdrawiam

  • Agnieszka Urbaniak

    Wyglądają apetycznie, ale nie przepadam za rodzynkami. Czym można by je zastąpić?

    • Reni Blog

      Rodzynki sa głownie dla ozdoby i możesz je zastąpić np. kawałkami czekolady.

  • Magdalena Stołtny

    Wyglądają pysznie 🙂

  • Uwielbiam podróżować „językiem po mapie” więc z pewnością je przygotuje 🙂

    • Reni Blog

      W takim razie tym bardziej polecam:)