W krajach nordyckich obchodzimy jutro dzień Świętej Lucji. Z tej okazji pieczemy lussekatter czyli bułeczki z szafranem, który nadaje im pięknego, żółtego koloru.
Lussekatter to nazwa bułeczki w specjalnej formie (zobacz zdjęcie) pieczonej na dzień St. Lucia.
Przepis na 24 lussekatter.
Potrzebne:
1000 g maki
5 dl mleka
1 g szafranu (w zamian można użyć pól łyżeczki kurkumy)
150 g cukru
25 g drożdży
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki soli
1 jajko
150 g masła
Ustrojenie:
1 jajko do posmarowania
Rodzynki do ustrojenia
Przygotowanie:
- Mleko z masłem podgrzewamy.
- Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy mleko z masłem i wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoja wielkość około 40 min.
- Dzielimy na 24 kawałki i formujemy w literkę S.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na każdej bułeczce wkładamy po 2 rodzynki (oczy Lucji)
- Pieczemy w temperaturze 225 stopni, czas 10-12 min
- Wyjmujemy z pieca po około 5 min. Bułeczki z tego przepisu są delikatne i pyszne. Można je również zamrozić, choć najlepiej smakują tego samego dnia.
- Smacznego:)
- )