Brunne pinner czyli brązowe patyki

Norweską kuchnie cechuje prostota i dotyczy to również wypieków. Ciasteczka robi się dość szybko i są pyszne, takie chrupiące i kruche. Pasują do kawy, herbaty czy też szklanki mleka. Przepis przyniósł syn ze szkoły i sam je dzisiaj zrobił. Wyszły pyszne!

Potrzebujesz:

200 g masła

200 g cukru

1 żółtko

1 łyżka jasnego syropu

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka sody

300 g maki

Dodatkowo:

Cukier kryształowy do posypki

Trochę wody

Przygotowanie:

  1. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto powinno być miękkie.
  2. Dzielimy na 6 części i układamy w kształcie wałeczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Nadajemy im plaski kształt, zwilżamy woda, posypujemy cukrem i wkładamy do pieca.
  4. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, około 10 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, kroimy w poprzek na szerokość 2 cm.
  6. Studzimy na kratce.

Smacznego!

P.S Podczas gdy syn robił ciasteczka, ja postanowiłam wysłać do mojej Mamy kartkę na Święta z Poczty Kartkowej bez wychodzenia z domu.

brunne-pinner-pa-boks

 

  • Uwielbiam testować takie desery więc ten też z przyjemnością przygotuje 🙂

    • Reni Blog

      Super! Serdecznie polecam Ci wypróbować:)

  • Wygląda pyszne ale po konsumpcji chyba trzeba od razu iść na siłownię żeby to spalić;)

    • Reni Blog

      To taki skutek uboczny zbyt dużej miłości do słodyczy;) Przy jednym, czy dwóch do kawy to spacer na pewno wystarczy;)

  • I to jest plus posiadania dzieci;). W ogóle super szkoła, szkoda ze u nas nie ucza takich pożytecznych rzeczy.

    • Reni Blog

      Tutaj sa takie warsztaty świąteczne w szkołach, z pieczeniem, robieniem ozdob itd. Bardzo fajna sprawa:)

  • Zaintrygowałaś mnie… Ciekawe czy wyjdą bez żółtka?

    • Reni Blog

      Bez jajka tez wyjdą dobre, mój syn robił takie w szkole:)

  • Artur Baranowski

    Rzeczy genialne są zwykle proste. Jak ten przepis. WYgląda smakowicie!

    • Reni Blog

      Racja! Często to co najprostsze jest najlepsze:)

  • Uwielbiam proste i szybkie przepisy. 🙂 Adoptuję. 🙂

    • Reni Blog

      W prostocie urok:) Polecam się na przyszłość:)

  • Przepis wygląda zachęcająco, ale co to jest ten jasny syrop ? 🙂

    • Reni Blog

      To cos podobnego do miodu, używa się do wypieków chleba, pierników…

      • A można to zwykłym miodem zastąpić, albo ewentualnie rozcieńczonym wodą?

        • Reni Blog

          Myślę, ze można:) Spróbuj z miodem.

  • Fajne, kojarzą mi się ze zwykłymi ciasteczkami z maszynki, jakie piekła moja babcia…

  • Lubię takie proste przepisy 😉