Chlebek z własnej piekarni

Lubisz zapach świeżo upieczonego chleba? Jeżeli tak to zapraszam po przepis, który jest łatwy do wykonania. Przekonasz się, że pieczenie chleba może być całkiem proste i przyjemne.

Przepis jest na dwa małe chleby.

Składniki:

1 kg maki, może być pszenna, razowa czy też po 0,5 kg z każdej

11g suchych drożdży  (50 g świeżych drożdży)

2 łyżki oleju (rzepakowy)

1 łyżeczka soli

4 dl letniej wody

Dodatkowo:

Można dodać trochę siemię lnianego, słonecznika, pestek dyni, sezamu.

Foremki 28 x11 cm

Wykonanie

  1. Do miski najpierw dajemy składniki suche (mąkę, drożdże, sól), a potem stopniowo mokre (woda i olej). Wszystkie składniki mieszamy mikserem około 7-10 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
  2. Teraz dzielimy ciasto na polowe i wkładamy do posmarowanych olejem foremek, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia, czas około 50-60 minut. Ciasto możemy tez oprószyć słonecznikiem lub sezamem.
  3. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175-200 stopni około 40-60 minut. Gdy piekarnik jest zimny to należy piec 60 minut.
  4. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę i czekamy do wystygnięcia.

Pyszny i chrupiący chlebek gotowy! Ciepła kanapka z masłem i brązowym serem to ulubiony przysmak moich nastolatków.

 

Smacznego

 

chleb 1