Chlebek z własnej piekarni

Lubisz zapach świeżo upieczonego chleba? Jeżeli tak to zapraszam po przepis, który jest łatwy do wykonania. Przekonasz się, że pieczenie chleba może być całkiem proste i przyjemne.

Przepis jest na dwa małe chleby.

Składniki:

1 kg maki, może być pszenna, razowa czy też po 0,5 kg z każdej

11g suchych drożdży  (50 g świeżych drożdży)

2 łyżki oleju (rzepakowy)

1 łyżeczka soli

4 dl letniej wody

Dodatkowo:

Można dodać trochę siemię lnianego, słonecznika, pestek dyni, sezamu.

Foremki 28 x11 cm

Wykonanie

  1. Do miski najpierw dajemy składniki suche (mąkę, drożdże, sól), a potem stopniowo mokre (woda i olej). Wszystkie składniki mieszamy mikserem około 7-10 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
  2. Teraz dzielimy ciasto na polowe i wkładamy do posmarowanych olejem foremek, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia, czas około 50-60 minut. Ciasto możemy tez oprószyć słonecznikiem lub sezamem.
  3. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175-200 stopni około 40-60 minut. Gdy piekarnik jest zimny to należy piec 60 minut.
  4. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę i czekamy do wystygnięcia.

Pyszny i chrupiący chlebek gotowy! Ciepła kanapka z masłem i brązowym serem to ulubiony przysmak moich nastolatków.

 

Smacznego

 

chleb 1

 

  • Uwielbiam domowe chleby – zdecydowałam się na oddzielnego bloga – niemalże o samych chlebach….Osobiście preferuję chleby z jak najmniejszą ilością drożdży . Ten zapach i smak – wiedzą tylko Ci którzy pieką w domu chlebki

    • Reni Blog

      Pszenny wyjdzie super i z mniejsza ilością drożdży. Razowy może potrzebować więcej czasu na wyrośniecie. Pozdrawiam serdecznie wielbicielkę domowego chleba:)

      • 🙂 wiem i uwielbiam zarówno piec jak i jeść

        • Reni Blog

          Wygląda ciekawie:) Z kawałkami papryki?

          • Tak – jest pyszny !!!

  • cytrynowe drzewo

    musi być pyszny!

    • Reni Blog

      Polecam:)

  • Sonia Dziech

    To takie proste ? I zawsze wychodzi ? Już czuje jego zapach 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    • Reni Blog

      Ja piekę ten chlebek od lat i zawsze wychodzi:)

  • Mmm.. pycha 😉 Ale to w końcu należy dodać oliwę czy olej rzepakowy?

    • Reni Blog

      Olej rzepakowy:) Już poprawiłam;)

  • Brzmi bardzo prosto, chyba wypróbuję! 🙂

    • Reni Blog

      Polecam, bo jest naprawdę prosty w wykonaniu i pyszny w smaku:)

  • Uwielbiam domowe pieczywo. Jest najlepsze. 😉

  • Joanna Surowiec

    Rzeczywiście przepis wydaje się być bardzo prosty 🙂

  • Klaudia Kubaczyńska

    Wszędzie ostatnio widzę samodzielnie robiony chleb, a sama tkwię póki co w kupnym 😛 No ale wszystko przede mną, może jak w domu zawitam albo sprawię sobie mały piekarnik (sprawny, a nie tylko z góry spiekający) to sama się zabiorę za pieczenie! 🙂

  • Przepis na pewno się przyda. 🙂

  • Najlepszy z tego wszystkiego, jest potem wspaniały zapach, który unosi się w całym domu. 🙂 Muszę w końcu się zmobilizować i wrócić do pieczenia! Ja piekę na zakwasie. 🙂

    • Reni Blog

      Moja siostra tez piecze na zakwasie i wtedy jest chlebek świeży jeszcze dłużej:)

  • Wygląda pysznie!
    O.

  • Aleksandra Ćmachowska

    Uwielbiam domowe pieczywo z tym, że wolę na zakwasie! Nie dość, ze w całym domu pięknie pachnie to jeszcze taki bochenek jest zdrowszy i pożywniejszy :). Ja zawsze dodawałam sporo ziarenek. Pozdrawiam, Mamatywna 🙂

    • Reni Blog

      Na zakwasie jest jeszcze lepszy:)

  • Aneta

    Jestem fanką domowych wypieków 🙂

    • Reni Blog

      To tak jak ja:)

  • Bo własny chleb jest najlepszy, zgodnie z zasadą wiem co jem. To ja decyduję, co do niego wrzucam. Czy będzie ciemny, czy jasny, a może pomieszam różne mąki. Czy dodam ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i multum innych dodatków. 😉