Norweskie pączki

Na prośbę https://primipiatti.pl/  wrzucam przepis na norweskie pączki, które swoim wyglądem przypominają trochę polskie ptysie. Przepis jest bardzo prosty, a pączki wychodzą naprawdę pyszne. Polecam!

 

Przepis na fastelavnsboller

 

Składniki: (na około 20 sztuk)

 

100 g miękkiego masła

500 g maki pszennej

50 g drożdży świeżych lub 1 saszetka (11g) drożdży suchych

90 g cukru (pól szklanki)

1,5 szklanki mleka (37 stopni)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ kardemone

¼ łyżeczki soli

 

Krem:

1/3 l śmietanki

3 łyżki cukru

Dżem truskawkowy

Cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

 

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami (ze świeżych drożdży zrobić najpierw zaczyn tj. wymieszać jeż letnim mlekiem). Dodać pozostałe składniki i wyrobić około 5 min, najlepiej mikserem kuchennym lub w maszynce do pieczenia chleba. Odstawić na około 45 min (aż podwoi swoja objętość) pod przykryciem.

 

  1. Wyrobić i uformować małe krążki. Nakryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 min.

 

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni, czas 10 min.

 

  1. Po wystygnięciu podzielić na dwie części, wyrobić małe wgłębienie w dolnej części bułki. Włożyć w nie dżem, a na to ubitą na sztywno śmietanę. Przykryć i posypać cukrem pudrem.

 

  1. Smacznego!

 

 

  • O matko, wyglądają obłędnie, aż ślinka mi leci na sam widok :).

  • Ciekawe czy bym sobie poradziła, bo poza chlebem nic nie potrafię piec

  • Wyglądają fantastycznie!! 🙂 Lubię eksperymentować w kuchni, więc z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂

  • Danuta Brzezińska

    Ale proste, dam mężowi przepis to może upiecze.

  • Ciekawy patent na przysłowiowego pączka. 😉