Jabłecznik teściowej

 Ciepły jabłecznik z lodami i kremem

Uwielbiam domowe wypieki, ale moje ciasta nie zawsze wychodzą tak jak z obrazka, bo albo nie wyrośnie, albo się nie dopiecze…

Ten jabłecznik to jednak taki gwarantowany sukces, bo łatwo się robi, ładnie wygląda i szybko znika z talerza. Dobrze tez sprawdza się na różnych dugnadach (praca społeczna) gdzie trzeba coś szybko upiec np. do szkoły czy klubu sportowego.

Jesienne jabłka są niezmiernie aromatyczne, soczyste i słodkie. Czujesz, jak pachną? Jabłka smakują właśnie o tej porze najlepiej i tyle różności można z nich wyczarować. Jabłka, najlepiej takie kwaśne, obieramy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazdka nasienne, każdą ćwiartkę kroimy na 4 kawałki, wrzucamy do woreczka wraz z cukrem i cynamonem i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Składniki:

2-3 jabłka

3 łyżki cukru

1 lóżka cynamonu

Ciasto:

200 g margaryny

1,5 szklanki cukru

4 jajka

2 szklanki maki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Wiórki orzechowe, migdałowe

Lody waniliowe

Bita śmietana

Sos karmelowy

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem na tzw. kogel-mogel, dodajemy mąkę i proszek. Następnie dodajemy masło i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy do wysmarowanej okrąglej formy około 24 cm. Plasterki jabłek układamy na wierzch. Na koniec możemy posypać wiórkami orzechowymi, migdałowymi lub cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni czas 45- 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Podajemy jeszcze ciepły.

Polecam z lodami waniliowymi i bita śmietaną. Pyszne! Ulubione ciasto mojego męża.

Lubicie takie ciasta?

Życzę Smacznego!

  • Bebe Talent

    Jak zawsze wychodzi, to spróbuje. Bo z moim pieczeniem jest mocno tak sobie. A wszystkie odmiany szarlotki po prostu uwielbiam.

  • nie przepadam za ciastami z owocami ale TYM to mi smaka narobiłaś …

  • Wygląda na prosty w wykonaniu, czyli taki, który nawet ja dam radę zrobić. 😉

  • Jedno z ciast, które natychmiast znika ze stołu. 😉

  • Anastazja K.

    Ciasto wykląde przepysznie! Ja ostatnio namiętnie robię szarlotkę, bo tylko jesienią mam na nią ochotę! 🙂

  • Pyszna klasyka, uwielbiam nowości w kuchni, ale zawsze, jak widzę, to mam chrapkę na taki jabłecznik 😄

  • Sylwia Antkowicz

    Ja uwielbiam jablecznik mojej mamy 🙂